استارت آپ های مبتنی بر فناوری اطلاعات مکانی و هوش مصنوعی در کنترل و مبارزه با اپیدمی کرونا
استارت آپ های مبتنی بر فناوری اطلاعات مکانی و هوش مصنوعی در کنترل و مبارزه با اپیدمی کرونا
کرونا از جمله ویروس بیماریزایی است که همه جهان و نه تنها یک جغرافیای خاص را تحت تاثیر خود قرارداده و منجر به ایجاد مشکلات اقتصادی بیشماری شده است و در بازار عرضه و تقاضا تاثیر شگرفی نهاده است.
تاکنون آمار دقیق و رسمی درباره خسارت ظهور ویروس کرونا منتشر نشده اما پیش بینیها حاکی از این مطلب است که در آینده ای نزدیک برای مدتی سبک زندگی ساکنین کره زمین دچار تغییر و تحول خواهد شد. اما عمده ترین تاثیر این ویروس بر صنایع و کسبوکارها و سایر جنبه های زندگی بشر قابل لمس است.اما علاوه بر آثار منفی منتج شده، این مشکل زمینه ساز رونق برخی کسب و کارهای دیجیتال همچون« فین تک» در اروپا گردیده به گونه ای که بر اساس تازهترین گزارش de Vere Group، شیوع کرونا سبب افزایش ۷۲ درصدی استفاده از برنامههای کاربردی حوزه فین تک شده است. علاوه بر موارد ذکر شده توسعه خدمات مبتنی بر فناوریهای نوین مانند هوش مصنوعی مانند چت روباتها، روباتها، عینکهای ضد تب و پهپادهای ضد عفونی کننده و مراقبتی و پزشکی از راه دور نیز پیامدهای مثبت بحران کرونا در کسبوکارهای حوزه فناوری به شمار می آید به گونه ای که پیش بینی می شود که چین تا پایان سال 2020 رشد اقتصادی5.5 درصدی را در بخش فناوری ارتباطات و اطلاعات تجربه کند. حضور شرکت های بزرگ و استارت آپ ها در بستر دیجیتال این امکان را فراهم آورد تا کسب و کار این بخش نسبت به گذشته رونق قابل توجهی را در کنار امنیت تجربه نماید و بخش عمده ای از نیاز شهروندان مرتفع گردد. شرکت «علی بابا» به عنوان یکی از بزرگترین شرکت ها و پلتفرم های تجارت الکترونیکی از جمله مواردی است که با ایجاد خدمات تحویل دارو درب منازل با تکیه بر داده های مکانی، مشکل عمده بیماران خاص در این دورۀ بحرانی را در چین به نفع خود حل نموده است. در همین راستا در بخش زیر به معرفی یکی از استارتآپهای حوزۀ سلامت که از فناوری اطلاعات مکانی بهره جسته و در سال جاری موفقیتهای زیادی در کسب و کار داشته، می پردازیم.
- استارتاپ بلودات (Blue Dot): پیشبینی بیماری سارس و کرونا
بلودات شرکتی است که در کانادا واقع شده و حوزه تمرکز اصلی آن پایش، ردگیری و پیشبینی بیماریهای واگیردار با کمک هوش مصنوعی و کلان داده می باشد. بلودات، استارتاپی در زمینه هوش مصنوعی است که سیستمهای هوشمندی را ایجاد کرده است که دادههای افراد را به طور دقیق بررسی میکند تا به کمک آن بتواند احتمال وقوع بیماری را پیشبینی کند. بلودات با هوش انسانی و مصنوعی مردم را در سراسر جهان از بیماریهای عفونی مطلع می کند و به این امکان را می دهد تا ارزیابی پیشرفته و با کیفیت بهتری از ریسک را در زمان کوتاه و با ادغام بیش از 100 داده از مجموعههای مختلف از جمله سفرهای هوایی در سرتاسرجهان نظارت و زمان اوج بیماری را پیش بینی نمایید. همچنین کمک می کند دولت ها از شهروندان خود، بیمارستان ها از کارمندان و بیماران خود و مشاغل نیز از کارمندان و مشتریان خود محافظت کنند. بلودات پیچیدگی چالش های موجود را درک میکند و فوریت حل مسئله را مد نظر قرار می دهد. این استارتآپ اطلاعات مربوط به بهداشت عمومی و پزشکی خود را با تجزیه و تحلیل داده های پیشرفته ترکیب می نماید تا راهکارهایی را برای ردیابی، شناسایی و پیش بینی خطرات بیماریهای عفونی ایجاد کند. نکته بسیار جالب درباره این پلتفرم این است که توانست بیماری همهگیر سارس را نیز پیشبینی کند و این پیشبینی دقیقاً به واقعیت مبدل گشت. هشدار شیوع بیماری کرونا در دسامبر سال ۲۰۱۹، نمونه دیگری از ماهیت قدرتمند فناوری هوش مصنوعی این استارتاپ است. این پیشبینی همانند بیماری سارس دقیقاً به واقعیت پیوست که نتیجه آن شیوع کرونا در فوریه سال ۲۰۲۰ بود. این استارتاپ در پلتفرم خود از موارد زیر بهره جسته است:
1- تعیین موقعیت مکانی بیماری و جلوگیری از شیوع با استفاده از هوش مصنوعی
پلتفرم هوش مصنوعی بلودات از جمله جدیدترین پیشرفتهای فناورانه است که از تحلیل داده برای پیدا کردن موقعیت مکانی بیماری و جلوگیری از شیوع آن استفاده میکند.
2- استفاده از تکنولوژی (GIS) وتحلیل داده برای تولید نقشه گسترش بیماری
تکنولوژی GIS از سوی دانشگاه جانز هاپکینز به عنوان ابزاری مهم برای توقف روند گسترش ویروس کرونا شناخته شده است. این دانشگاه مجهز به یک سیستم اطلاعاتی است که همه نقاط مبتلا به ویروس کرونا را در سراسر جهان تحلیل میکند.
3- ارائه اپلیکیشن Close Contact Detector (جهتبررسی میزان خطر ابتلا افراد به ویروس کرونا):
این اپلیکیشن به افراد اجازه میدهد تا بتوانند میزان خطر ابتلا خود به ویروس کرونا را بررسی نمایند. این نرم افزار کاربردی به کاربران میگوید که آیا آنها در تماس نزدیک با افراد مبتلا و یا مشکوک به ویروس کرونا بوده اند و یا خیر؟
منبع : sdi.tehran.ir
ترجمه و تدوین: مژگان رضائی، دانشجو دکتری برنامه ریزی شهری